Snížení stupně invalidního důchodu

Vážený pane Václave.Pobíral jsem invalidní důchod 3 stupně na Crohnovu chorobu.Při kontrole mi byl 3 stupeň odebrán,i když mám trvale špatný stav,bez jakékoliv remise,s 15 až 20 stolicemi denně,Zhubnul jsem 45 kilogramů.Pan posudkový lékař mi přesto napsal,že jsem schopen práce a snížil mi důchod na 2 stupeň.Mám prosím nějakou šanci na odvolání,měl bych to zkusit?A prosím druhá část mého dotazu.Invalidní stupeň mi byl snížen,začali mi vyplácet 2 stupeň,ale neposlali mi rozhodnutí a výměr.Trvá to už 4 měsíce a výměr a rozhodnutí dosud nemám ani přes opakované urgence.Mohou mi to takto udělat?Že mi vyplácejí 2 stupeň bez rozhodnutí a výměru?Uctivě děkuji za Vaše odpovědi,Jiří.
 
Jiří W.

Vážený pane Jiří,

doporučuji Vám, abyste podal námitku proti rozhodnutí o snížení stupně ID. Námitku musíte podat do 30 dnů od doručení rozhodnutí o snížení stupně ID. Námitka se posílá prostřednictvím OSSZ, který snížil stupeň ID, ale adresuje se na ČSSZ, Křížová 25, 155 00 Praha 5. Do námitky stačí napsat, že nesouhlasíte s rozhodnutím o snížení ID, protože posudkový lékař nevzal v úvahu všechny okolnosti zdravotního stavu a Váš stav se nezlepšil. Přiložte k tomu kopii rozhodnutí a případně lékařskou zprávu, kde se konstatuje, že Váš zdravotní stav je neměnný.

Pokud jste nedostal rozhodnutí a je Vám vyplácena nižší částka, tak je to porušení zákona, protože tím Vám bylo znemožněno podání námitky. Doporučuji, abyste napsal ředitelce posudkové služby ČSSZ paní MUDr. Venclové, Křížová 25, 155 00 Praha 5.

S pozdravem Václav Krása