sociální bydlení

Dobrý den pane Kráso, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám syna, 28 let, který trpí paranoidní schizofrenií. Pobírá ID třetího stupně ve výši 4100,- Kč Bydlí u nás, rodičů. Zkoušel pracovat, bohužel to nezvládal, osm hodin denně na něj bylo moc. Jsme z Rakovnicka. Nevíte, jak je to s bydlením pro takovéto lidičky s duševním postižením, zda by mohl někde zažádat o nějaké sociální bydlení, zda by byla šance ? Zkoušela jsem hledat, ale na u nás jsem v blízkosti nic nenašla, kam se mám případně obrátit o nějakou pomoc s hledáním práce i bydlením? Má nárok na nějaký příspěvek od státu ? Velice děkuji za pomoc
 
Vanda Jeli?ová

Vážená paní Jeličová,

možná byste mohli zkusit, aby Váš syn pracoval pouze na část pracovního úvazku. Možná by stačily 2-3 hodiny a postupně popřípadě zvyšovat zátež. Bylo by to pro něj dobré z hlediska budoucnosti, kdy by mu byl příjem započítáván pro nárok na starobní důchod. Pokud jde o sociální bydlení, tak v současné době obce budou moci požádat MMR ČR o příspěvek na sociální byty. Předpokládám, že i Rakovník, případně i další města Rakovnického okresu budou takové sociální byty stavět. Proto by měl být asi někde veden jako žadatel o byt tak, aby byl v době, kdy takové byty budou stavěny, již delší dobu v seznamu žádostí a měl tím větší šanci na to, že se žádostí uspěje. Pokud bydlí Váš syn společně s Vámi, tak si propočítejte příjmy všech osob bydlících v domácnosti, zda byste neměli nárok alespoň na příspěvek na bydlení. Pokud má Váš syn ID III. stupně a nezvládá nějaké úkony péče o svoji osobu, mohl by také požádat o příspěvek na péči.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.