Částečný invalidní důchod

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Mému bratrovi /50let / byl letos přiznán z důvodu psychické nemoci ivalidní důchod prvního stupně. Následně mu bylo doporučeno hlásit se na ÚP. Zatím mu práci, kterou by mohl zastávat, nenabídli, pobírá nějaký příspěvek jako podporu. Zdravotní a sociální pojištění je za něho placeno OSSZ přes invalidní důchod nebo přes úřad práce ? A jak by se toto platilo, kdyby na ÚP nedocházel? Je nějaké nařízení, kdy při pobírání invalidního důchodu se musí též člověk hlásit na ÚP ?? A když by nemohl vykonávat ani po skončení podpory nějakou práci, bude za něho placeno zdravotní a soc. pojištění na základě přiznaného invalidního důchodu ?? Děkuji moc za odpověď, s pozdravem Z. Burešová
 
Zde?ka Burešová

Vážená paní Burešová,

 

příjemce ID I. - III. stupně je ze zákona trvale osvobozen od poplatků na veřejném zdravotním pojištění.

Příjemce ID I. a II. stupně není ze zákona sociálně pojištěn. Proto je důležité být v evidenci ÚP, kde jeden rok v evidenci je osoba sociálně pojištěna. Jakmile však uplyne jeden rok, tak již není započítávána tzv. náhradní doba, to znamená, že je nezbytné platit alespoň minimální sociální pojištění, jinak není počítána náhradní doba pro účely starobního důchod a pokud byste to nechali být, tak Váš bratr by měl starobní důchod ve výši současného invalidního důchodu I. stupně. 

S pozdravem Václav Krása

 

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.