Žádost na motorové vozidlo

Velmi Vás zdravím pane předsedo a děkuji předem za vyjádření a radu k mému problému. Mám dceru 15let,od narození DMO,centrální hypotonický syndrom,mozečková forma,nemá rovnováhu-neustále doprovázena za jednu ruku,jinak zakopává a chůze (z leva do prava). Řeč nesrozumitelná,orientace žádná, IQ-37 středně-těžká MR,ADHD,autismus. To ve zkratce.Dnes jsem podala žádost na zakoupení automobilu.Bydlím se třemi dětmi na vesnici v dousedství rodiče. Od nich jsem si půjčovala vůz,ale teď je neopravitelný a já nemám dceru a syny jak dopravovat do školy (17km) tam i zpět. Ve vesnici mi ji do školy nevezmou.K lékařům na rehabilitace a pod. MHD je vzdálené od domu 2km,to dcera není schopna ujít každodeně tam i zpět.Bylo by to pro ni velmi vyčerpávající. Můj dotaz: Paní z úřadu mi hned při podání žádosti sdělila,že určitě příspěvek nedostanu že dcera má pouze středně-těžkou MR né těžkou či hlubokou. Můžete mi prosím poradit jak postupovat,když mi žádost zamítnou? Dcera má ve zprávě od psycholožky,že ji není možné přepravovat v hrom. prostředcích.Více lidí v ní vyvolává záchvaty-zaklání hlavu,třepe rukama,tře si oči,vyjadřuje se hlasitými projevy. Žádná sranda,všichni koukají. Bez auta si naši existenci nedokážu představit.Jsem samoživitelka, dcera ZTP/P III.stupeň a dva synové 10 a 4 roky.Máte pro mne prosím nějakou radu? Děkuji velmi za Váš čas a vstřícnost. Petra H.
 
Petra Helisová

Vážená paní Helisová,

nemám pro Vás dobrou zprávu. Skutečně je to tak, že podmínkou přiznání příspěvku na nákup motorového vozidla je těžká nebo hluboká mentální retardace. Je to jenom o tom, zda lékař změní diagnózu. Jinak Vám neumím poradit.

Pokud bude Vaše žádost zamítnuta, tak se můžete do 15 dnů odvolat prostřednictvím ÚP, který vydal rozhodnutí a adresovat jej na odbor odvolacích agend MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 1.

 S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.