Příspěvek na zvláštní pomůcku - motorové vozidlo

Vážený pane Kráso, mohl bych Vás, prosím, požádat o informaci jaké jsou přesně podmínky/kritéria/nutná diagnóza pro nabytí příspěvku na zvláštní pomůcku- motorové vozidlo? Ptám se proto, že jsem po vážné něhodě z konce minulého roku skončil na invalidním vozíčku a zrovna zvažuji, že bych o příspěvek na motorové vozidlo požádal, nicméně třeba tady: http://www.pecujdoma.cz.2010.archiv.diakonie.cz/poradna/poradna-socialne-pravni/jak-dosahnout-na-prispevek-na-auto/ se psalo, že zákon se v nedávné době měnil a nutná diagnóza pro nabytí příspěvku se spřísnila. Mohl by jste mi, prosím, potvrdit jak se zákon změnil, jaké jsou aktuální podmínky pro nabytí příspěvku? Předem moc děkuji a zůstávám s pozdravem, Šprlák
 
Stepan Sprlak

Vážený pane Šprlaku,

nic nevím o tom, že by se zpřísnily diagnózy při žádosti o příspěvek na nákup motorového vozidla. Zákon č. 329/2011 Sb., o dávkách pro osoby se zdravotním postižení stanoví v § 9 tyto základní podmínky pro přiznání příspěvku:

(2) Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku poskytovaný na pořízení motorového vozidla nebo speciálního zádržního systému má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a její zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku.

Dále si musíte prostudovat přílohu zákona, lehko ji vyhledáte na googlu.


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása