Příspěvek na auto

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, zda máme nárok na zvláštní pomůcku (koupi auta)nebo raději ani žádost nepodávat. Syn(9let) je držitelem průkazu ZTP/P má (a teď si nejsem jistá buď 3.nebo 2.st..příspevek činí 6600kč)narozen s dysplazií kyčelních kloubů,hypermobilotou a syndrom Ehler Danlos.Je již po mnoha operacích kyčlí a chodidla.Chodí pouze s pomocí ortéz.Bohuzel stav se u něj nelepší,ba naopak vidíme po operacích zhoršení (to má na svědomí těžká hypermobilota)Syn je ale hodně živé dítě a se svým hendikepem opravdu statečně bojuje... zkouší i tělocvik ve škole,kolo,"litá"s klukama... Nyní nám pomalu ale jistě dosluhuje staré auto a tak uvažujeme nad koupí nového.Auto je pro nás opravdu nezbytnou součástí.Každy den vozím kluka do školy i ze školy (školu má 2km a to neujde,nebo opravdu jen z vypětí všech sil) dále ho vozím na rehabilitace,na kroužky,do Prahy do Motola(200km) často také protetika a jiné...A tak se ptám, myslíte, že i my bychom měli nárok na příspěvek na vozidlo,nebo alespoň na odpočet DPH? Je mi trapné žádat,ale bohužel nemáme tolik finančních prostředků a i tak si na auto budeme chtě nechtě půjčit.. Moc děkuji za váš názor a přeji hlavně pevné zdraví. S pozdravem Veronika
 
Veronika

Vážená paní Veroniko,

 myslím si, že žádost o příspěvek na nákup motorového vozidla byste měla podat, protože za to nic nedáte. Je důležité, jak Váš syn je schopen chůze. Pokud by nebyl schopen chůze, například po schodech, nebo více než 200 m, tak by pravděpodobně obdržel příspěvek na nákup motorového vozidla. Záleží na lékařské zprávě, kterou byste si měli vyžádat a přiložit jí k žádosti. 

Pokud jde o vratku DPH při nákupu motorového vozidla, tak tu je možné využít pouze v případě, že je přiznán příspěvek na nákup motorového vozidla. Tudíž, pokud nebude příspěvek přiznán, nemůžete také uplatnit vratku DPH.

S pozdravem Václav Krása