Postup v případě zamítnutí příspěvku

Dobrý den, zajímali by mně všechny možnosti postupu v případě zamítnutí příspěvku na nákup MV posudkovým lékařem OSSZ. Tady je to vcelku jednoznačné podat odvolání prostřednictvím ÚP na MPSV. V případě znovu zamítnutí příspěvku u odvolací komise MPSV to znamená v podstatě již definitivní konec? Ve vašich příspěvcích se ještě objevuje podat správní žalobu, ale to je vcelku asi malá pravděpodobnost, že dojde ke změně rozhodnutí, jelikož zde se pouze zkoumá právní postup ÚP, což je ve většině případech asi rozhodnuto správně. Pak je také otázka, jak dlouho bude trvat, než soud rozhodne (týdny, měsíce, roky)? Zde se nabízí otázka je možné se ještě nějak jinak bránit? Podat stížnost přímo paní ministryni na MPSV (třeba o zmírnění tvrdosti zákona) nebo k ombudsmankyni, či již je to vše bezpředmětné a nelze dělat nic jiného než jen znovu podat za nějaký čas novou žádost a doufat že to třeba příště vyjde?
 
J. Zajíc

Vážený pane Zajíci,

je pravda, že správní žaloba trvá dlouho a je také pravda, že správní soud zkoumá, jak správní orgán dodržel zákonný postup. Je to však tak, že správní soud si může vyžádat například i expertízu způsobu posuzování. Podle mých zkušeností správní soud velmi často vrátí věc k novému projednání. Nemá smysl podávat stížnost k paní ministryni o zmírnění tvrdosti zákona, protože pokud neuspějete u posudkové komise, tak to nemá s tvrdostí zákona nic společného. Stížnost k ombudsmance podat můžete, ta však nemůže zasahovat do řízení, ani do posouzení zdravotního stavu. Může pouze apelovat na posuzující orgán, pokud nepostupoval příliš tvrdě vůči občanovi nebo nedodržel přesně literu zákona. Takže nejlépe je podat například po půl roce novou žádost s tím, že došlo ke zhoršení zdravotního stavu a nebo podat správní žalobu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.