dotaz k DPH

Dobrý den pane Kráso, nenašel by se způsob, jak přesvědčit stát, aby po držitelích průkazu ZTP/P, kteří poté, co ministr Drábek rozfofroval miliardy a následně zpřísnil podmínky pro příspěvek na motorové vozidlo tak, že na něj dosáhne jen malé procento potřebných, aby tito byli alespoň osvobozeni od DPH? Na vrácení DPH mají nárok jen ti, kterým byl přiznán příspěvek na pořízení MV. Přitom je řada kategorií bohatých kupců, kteří DPH platit nemusí. Děkuji.
 
Rostislav Koš?ál

Vážený pane Košťále,

nemyslím si, že po úpravách zákona č. 329/2011 Sb., které platí od 1. 1. 2018 a dále po úpravách, které nyní projednává Poslanecká sněmovna, by byla nějak horší situace pro získání příspěvku na nákup motorového vozidla. Ba naopak, teď je jasné, kolik musí úřad přiznat a situace není taková, že by záleželo na libovůli úředníka, jakou výši příspěvku přizná. Pokud jde o odpočet DPH, tak Váš návrh by mohl vést k různým podvodům. FÚ by musely posuzovat jednotlivé žádosti, a to by vedlo k rozšíření administrativy. 


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása