Dotaz

Dobrý večer, mám následující dotazy ohledně příspěvku na zakoupení nového, nebo staršího automobilu (stávající, který jsme v r. 2010 pořídili pomocí příspěvků rodiny vyžaduje více a více nákladů na údržbu): - mám vrozenou vadu pravé dolní končetiny (zkrácená končetina o cca 25 cm), ale nejsem po žádné amputaci. - před 25 lety jsem prodělal dvojnásobné prodlužování končetiny, dvojnásobnou operaci změny geometrie kyčelního kloubu a jednonásobnou úpravu geometrie kolenního kloubu. - pobírám částečný důchod. - nemám ZTP, bylo mi přiznáno pouze TP, ale z důvodu žádných výhod jsem jej nechal propadnout. - chodím do zaměstnání na plný úvazek. - mám dvě děti. - bydlím na vesnici, kde chodí děti do školy a školky a musím je denně vozit a poté stihnout zaměstnání ve městě (s manželkou máme vzájemně posunutou pracovní dobu, ale přesto nám to nejde časově skloubit). - stávající automobil s automatickou převodovkou má úpravu na inverzní plynový pedál (realizováno ve firmě IROA v Praze). Je reálné si vůbec na základě výše uvedených fakt žádat o příspěvek? Děkuji, Milan
 
Milan

Vážený pane Milane,

musím říci, že odpovědět na Váš dotaz je obtížné. Pokud Vám nebyl přiznán průkaz ZTP, znamená to, že Vaše mobilita je poměrně dobrá. Měl jste tehdy zabojovat, odvolat se a zkusit získat průkaz ZTP. Nepřiznání průkazu je signál, že by Vám asi nebyl přiznán příspěvek na nákup motorového vozidla. V zásadě je příspěvek přiznáván v případě amputace jedné dolní končetiny, a to nad kolenem, nebo při postižení obou nohou, a to tak, že opravdu znemožňují chůzi do schodů a po rovině chůzi jen pár metrů. Zvažte to sám, zda podáte žádost. 


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása