Posuzování

Dobrý den, mám jeden dotaz.Nejde mi tet o peníze,ale o posuzování. Mám syna 16let epilepsie,LMR,autismus,ADHD s poruchou koordinace,nutkavé chování,hyperakusie,negativismus. Máme 3 stupen PNP a kartičku ZTP/P. A tet ta věc k mému porozumění. Syn nesejde bez pomoci ze schodu.Pokud jsou schody zabradlí a blízko zed musí se držet zábradlí a zdi a pak sejde pomalu schody jako male dítě bez střídání nohou.Pokud tam je jen zábradlí musím nastavit rámě a pak s pomocí sejde schody,pokud tam není ani zábradlí ani zed nesejde schody vůbec.Tak to má i v terénu nechodíme kvůli tomu ani do lesa jelikož jak je nerovný terén směrem dolů prostě ho nesejde. U posuzování mu ale nikdy není uznaný bod mobilita jelikož nemá fizické onemocnění.Jak je možné že takový problém mají i děti s psychickým onemocněním a není na uznanou mobilitu nárok. Syn má se schody a terénem vůbec problém od malička.Lékaři to zapíší a nikdo neví byli jsme u více specialistu a že syn má taková komplexní postižení že za to může každá s těch diagnoz. Syn je ina úrovni vědomosti jako 5leté dítě. Do budoucna to je celkem problém,bydlíme ve 4 patře bez výtahu.Proč se to uznává jen na tělesně postižené....Když u všech dg.vývojových je porucha koordinace?
 
Hanka

Vážená paní Hano,

souhlasím s Vámi, že pokud Váš syn nesejde schody samostatně, což je jedna z podmínek uznání, že nezvládá mobilitu, tak opravdu nevím, proč mu posudkové orgány nechtějí tuto základní životní potřebu uznat. Nevím, zda jste se již odvolávali při žádostech o průkaz ZTP/P či PnP, ale měli byste to udělat a na základě jejich rozhodnutí a hlavně argumentace bude možné postupovat dál, například soudní cestou. Ještě Vás upozorňuji, že vzhledem k věku Vašeho syna, abyste si pohlídali nárok na invalidní důchod pro invaliditu z mládí. Tento důchod se přiznává při dovršení 18 let věku, ale je důležité, aby i v tomto případě byl splněn počet pojištěných let. Do 18 let je pouze jeden rok povinné doby pojištění a tu lze splnit například navštěvováním speciálního vzdělávacího zařízení. Žádost o ID můžete podat i půl roku před dovršením 18 let věku.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.