ZTP - chůze 20 nebo 200metrů

Dobrý den pane Kráso, přeji vám pevné zdraví a moc děkuji za vaši práci. také s vámi rozhodně nechci polemizovat, vím, že to není diskuzní portál, ale přece jen mi to nedá. Dotaz - Prukaz Ztp - ze dne 11. 02. 12:40, na který odpovídáte  ....Doporučuji Vám, abyste šla za Vašim ošetřujícím lékařem a požádala jej o zdravotní zprávu, ve které bude napsáno, že vzhledem k progradujícímu vývoji Vaší nemoci nejste schopna již chodit po schodech, ani neujdete více jak 20 m. Jste tudíž plně závislá na pomoci druhé osoby při chůzi a nejste schopna jezdit veřejnými hromadnými prostředky... Pane Kráso, nějak mi uniká smysl průkazek (kromě parkování). Dle vaší odpovědi by to vypadalo, že lidé se ZTP nebo ZTP/P by měli být téměř kompletně ležáci. A přitom v MHD jezdí převážně lidé se ZTP, protože doprava, jim umožňuje být aspoň trošku soběstační. Dříve jste psával, "neujdete 200m.", změnilo se něco a kdy? Moc děkuji za odpověď .Marta Skalická, Vysoká
 
Marta Skalická

Vážená paní Skalická,

nezměnilo se nic. Když někdo řekne, že ujde 200 m, tak dnešní stav je takový, že mu průkaz ZTP nebude přiznán. Možná, že s těmi 20 m jsem to přehnal. Tam je důležité spíš, že lidé potřebují doprovod a podobně. Dnes už, vzhledem ke slevám pro seniory a děti do 18 let, průkaz ZTP nefunguje jako slevová karta ale spíše jako dokument, například k vydání parkovacího průkazu nebo přiznání příspěvku na mobilitu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.