odškodnění za průtahy v řízení

Dobrý den, v prosinci 2016 jsem si podala na Okresní správu sociálního zabezpečení žádost o prodloužení průkazu ZTP,který mám 13 let.Řízení trvalo od prosince 2016 do 7.3.2018.To mně nepřipadá normální.Mám nárok na odškodnění za průtahy v řízení? Kde a jakým způsobem bych mohla žádat o takové odškodnění? Má to nějaký kladný význam pro mojí osobu? Moc děkuji za odpověď.
 
Eva Kratochvílová

Vážená paní Kratochvílová,

musím říci, že to co popisujete, je skutečně unikum a o tak dlouhém řízení slyším asi prvně. Za nedodržení správních lhůt není žádná sankce. Teoreticky byste možná mohla uplatnit náhradu škody například za to, že jste nemohla používat parkovací průkaz a platila jste dálniční poplatky, případně jste musela platit parkovné na parkovištích, kde bylo pro držitele průkazu ZTP parkování bezplatné nebo v nižší ceně. Domnívám se však, že soud by byl dlouhý, kde by se těžko dokazovalo tyto újmy, proto Vám nedoporučuji něco takového zkoušet. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.