Evropský parkovací průkaz

Vážený pane Kráso, jsem opatrovnice synovce-62let , který má průkaz ZTP/P vydaný 6.5. 2015.Je zde jeho fotografie i jméno. Je třeba k tomuto průkazu ještě Evropský parkovací průkaz? Do ciziny cestovat nebude. Auto vlastní, ale řídit nemůže-vozí ho příbuzní. Dále prosím o info jak v roce 2020, kdy mu končí platnost ZTP/P , tento průkaz prodloužit? Na příslušném úřadě práce? Dále prosím radu k příspěvku na mobilitu, který musel vrátit, jelikož jsem nemohla potvrdit, že jezdí každý měsíc autem, i když o vlastní. Náklady na auto s nájezdní rampou jsou vysoké, protože synovec je umístěný v domově 70km km vzdálený od Prahy. Pokud ho chceme někam vyvézt musíme z Prahy jet jeho autem a zase ho zpátky v Praze zaparkovat. Myslela jsem, že příspěvek na mobilitu souvií s vlastnictvím auta. Děkuji za odpověď.
 
Kaltounková Ji?ina

Vážená paní Kaltounková,

pokud by Váš synovec byl dovážen autem, o kterém se zmiňujete a jeli byste po dálnici, tak je dobré, aby Váš synovec měl parkovací průkaz, protože, v případě, že je přítomen ve vozidle, tak nemusíte platit dálniční známku. Pokud však auto využíváte i bez něj, a jezdíte po dálnicích, tak stejně musíte mít dálniční známku. Parkovací průkaz je výhodný i v tom, že můlžete stát, tam kde je zákaz stání, případně vjet do ulic, kde je pod značkou zákaz vjezdu doprovodná tabule Dopravní obsluze vjezd povolen.

Pokud jde o prodloužení průkazu ZTP/P musíte včas podat žádost na ÚP. U příspěvku na mobilitu je to skutečně tak, že musíte písemně prohlásit, že držitel průkazu ZTP/P je pravidelně několikrát měsíčně dovážen autem. Pokud tomu tak není, tak nárok na příspěvek na mobilitu opravdu není. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.