umístění do MŠ

Dobrý den. Jsem matka postiženého dítěte s růstovou vadou – nanismus. Můj chlapec dosáhne v červenci tohoto roku věku 3 let. Blíží se zápis do MŠ a já se obávám, že mne paní ředitelka odkáže do MŠ se speciálními vzdělávacími potřebami. Vím, že by to pro mé dítě bylo dobré, ale já bych se přikláněla k zařazení do běžné třídy mateřské školy. Bylo mi naznačeno, že mé dítě v kolektivu 28 dětí by potřebovalo asistenta. Můj chlapec sice nosí stále pleny, ale budu se snažit tento problém odbourávat. Po mentální stránce je v pořádku. Může paní ředitelka odmítnout zařazení mého dítěte do běžné MŠ, i když mám doporučení od pediatra?   Děkuji za odpověď Lenka Urbanová
 
Lenka Urbanová

Vážená paní Urbanová,

paní ředitelka nemůže jednoduše odmítnout Vaše dítě do MŠ, pokud mají dostatek volné kapacity. Je však nezbytné, aby si již nyní požádala svého zřizovatele o příspěvek na speciálního pedagoga. Vy sama byste měla navštívit Speciální pedagogické centrum, kde by Vám měli doporučit, určitý úvazek speciálního pedagoga. Oni budou mít tendenci Vás nutit, abyste dítě přihlásila do speciální MŠ, ale Vy trvejte na svém. Je třeba si uvědomit ještě jednu skzutečnost, že není povinnost, aby dítě od 3 let chodilo do školky. Pokud MŠ z různých důvodů odmítně přijetí Vašeho dítěte, tak je potřeba zvážit, zda se nejedná o diskriminaci. Pak byste se mohla bránit i soudní cestou.

Jiná situace je, kdyby chlapci bylo již 5 let, protože poslední rok před nástupem do školy je téměř povinnost navštěvovat MŠ.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.