asistent pedagoga pro postižené dítě na základní škole

Dobrý den, jmenuji se Radka Ráboňová, dva roky pracuji jako asistent pedagoga u tělesně postiženého chlapce, který je upoután od malička na vozík. Chlapec nyní navštěvuje 5. ročník ZŠ Velká Bíteš. Je inteligentní, zvídavý a má samé jedničky. Oba dva jsme si k sobě vytvořili krásný vztah. On má ve mně naprostou oporu a důvěru a já díky jemu svou práci miluji. Letos se stalo na naší škole něco neuvěřitelného. Pan ředitel nezajistil včas pro tohoto chlapce asistenta. Na mě udělal podraz a odtrhl mě od tohoto chlapce k jinému dítěti. Zatajil mi skutečnost, že Lukášek bude mít asistenta až od října. A nechal mě podepsat smlouvu na jiného chlapce. Nikdo nechápe tento jeho postoj a nehumánní přístup k tomu chlapci i ke mně. Co je dále trestuhodné Lukymu na září nikoho nezajistil a po rodičích nyní chce, aby po zbytek září platili ze svých financí jiného asistenta. Tento chlapec upoutaný na vozík tam nikoho během vyučování nemá. On potřebuje neustálou pomoc i co se týče doprovodu na WC či oběd. vyřešil to začátkem roku tak, že jsem u něj mohla ještě týden zůstat, ale dále již ne. Předal tuto péči na starost družinářkám. Sama jsem byla svědkem toho, že tento chlapec tam neměl nikoho, a proto jsem, i když jsem měla po pracovní době, za Lukáškem šla a pomáhala mu. Rodiče toho chlapce chtějí po panu řediteli, aby mě k Lukymu zpátky vrátil. Je to v jeho pravomocí, ale on odmítá. Důvod? Nazvu to zaměstnanecká šikana. Nikdo jeho postoj nechápe, já i rodiče bojujeme, aby se vše vrátilo do zaběhlých kolejí a zase jsme byli spolu já a Luky. Moje práce je velmi kvalitní a není mi co vytknout. Bude z toho zřejmě aféra, máme už zjištěné i kontakty na větší média. Tento pan ředitel by měl dostat co proto. Ani si neumíte představit jak nás tímto nezájmem a lhostejností ubližuje a trápí. Narazili jsme na nehumánního, arogantního člověka. Poradíte vy? Děkuji Radka Ráboňová ZŠ Velká Bíteš
 
radka rábo?ová

Vážená paní Ráboňová,

doporučuji, aby trodiče s chlapcem zašli do Speciálního pedagogického centra, které by především mělo dát svoje stanovisko, a to jak z hklediska potřeby asistenta, tak také k tomu, jakým způsobem ředitel přerušil vazbu mezi Vámi a chlapcem. je nepřípustné, aby rodiče si platili asistenta pedagoga. V tomto případě by se rodiče měli obrátit na školský odbor KÚ s tím, že ředitel nezajistil finanční prostředky na asistenta pedagoga. Myslím, že bude nutné asi udělat z toho mediální aféru, ale měli by ji dělat rodiče, Vy byste se v této věci neměla příliš angažovat, nakonec byste na to mohla nejvíce doplatit Vy.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.