ID1

Dobrý den.. prosím byl mi v roce 2022 přiznán ID1... hlavní posuzovaná diagnóza je SOMATOFORMNÍ PORUCHA (psychiatrie).. dostal jsem ten důchod zatím na rok.. jenže můj zdravotní stav se pořád zhoršuje.. a po roce mi byl ID1 prodloužen o další 3 roky.. jenže já nejsem schopen po zdravotní stránce téměř běžného života.. natož vykonávat výdělečnou činnost.. mám mnoho dalších zdravotních neduhů..DM1 na inzulinu, středně těžké astma, bolesti nohou.. začalo to bolestmi pat.. byl jsem u ortopeda.. dělal mi dvakrát obstřiky.. které nezabraly.. jsem již po dvou sérií ozářek patních ostruh.. též bez efektu.. nemůžu bolestmi ani chodit.. denně užívám silné léky na bolesti. No a hlavně trpím postcovidovým syndromem od prvního prodělaného covidu z 12/2020.. tím to vlastně vše odstartovalo..je mi každý den zle.. točí se mi hlava, závratě, mdloby, léčím se i s vysokým krevním tlakem. Moje psychiatrička mi psala posledně lékařskou zprávu pro ČSSZ.. že se jedná o těžkou somatoformní poruchu.. uvádí, že schopnost pracovního zatížení je minimálně až nulová. Mohu se prosím nějak odvolat proti posudku z ČSSZ ?.... přijde mi zkrátka, že bych měl mít nárok na vyšší stupeň ID.. než jen ID1.. již 2,5 roku prakticky nepracuji.. děkuji Vám předem mockrát za laskavou odpověď, názor.... Bernášek
 
Petr Bernášek

Vážený pane Bernášku,

především Vám doporučuji, abyste byl v evidenci Úřadu ráce, jako uchazeč o zaměstnání, aby Vám nevznikl dluh na sociálním pojištění. Příjemce ID. I. stupně je pouze zdravotně pojištěn, ale nikoliv sociálně. Tím, že budete v evidenci ÚP jste sociálně pojištěn. 

Pokud jde o možnost odvolání, tak můžete podat námitku, která se podává prostřednictvím OSSZ na ČSSZ Praha, Křížová 25, 155 00 Praha 5. Na poslání námitky máte 30 dnů. Doporučuji Vám, abyste požádal Vašeho praktického lékaře, aby Vám vypracoval Vaši zdravotní zprávu, kde budou popsány jednotlivé diagnózy a zdravotní postižení. Kopii zdravotní zprávy přiložíte k námitce. Námitka se píše jednoduše. Stačí uvést, že podáváte námitku proti rozhodnutí č....o přiznání pouze I. stupně ID, a to z následujících důvodů a vypíšete Vaše obtíže. K tomu přiložíte kopii zdravotní zprávy.

S pozdravem Václav Krása