Vrácení příspěvku na výtah

Dobrý den pane Kráso. V rodině máme člověka, který má ALS. Tento nemocný bydlí s manželkou v bytě ke kterému vede na který se bral finanční příspěvek, který byl opravdu vysoký. Bohužel nastala situace, že jeho manželka už není schopná ze zdravotních důvodu se o něj dále starat. Dva roky je s ním nepřetržitě doma , poskytuje servis několikrát do hodiny a hlavně jako drobná žena musí manipulovat s mužem, který má 100 kg. Tato manipulace je těžká pro dva chlapy...a ne tak pro ženu, které táhne na 70 let. Za poslední měsíc byla několikrát u lékaře na obstřiky zad. Další rodina bydlí téměř 300 km daleko a není možné pomáhat. Rozhodnutí tedy je takové, že nemocný bude umístěn do hospicu. Na sociálně ji bylo řečeno, že budou muset vrátit příspěvek na výtah...což dělá cca 400 tis. Můžete mi prosím říct jak se toto dá řešit v případě, že osoba blízká už péči nezvládá? Domácí hospic je nereálný, protože nejhorší část dne je noc. A nějaké koupání je to poslední, co by byl problém.
 
Alice

Vážená paní Alice,

vůbec není pravda, že se musí vrátit příspěvek na výtah, když se osoba odstěhuje, nebo například zemře. Přesto si myslím, že dnes jsou pojízdné hospice, které jsou schopny poskytnout péči i v nočních hodinách. Nejprve byste mohli zkusit zajistit mobilní hospic.

Pokud jde o výtah, tak je možné jej nabídnout jiné osobě, která by jej mohla využít, a to nejlépe přes Úřad práce, ale příspěvek se opravdu nevrací.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.