Informace č.: 8 - 2019 (Další novela zákona č. 329/2011 Sb.)

Dobrý den. Nedá mi to abych se nevyjádřila k této chystané novelizaci. Léčím se pro nejvyšší stupeň astma(ve stupni OLA) k tomu mám přidružen těžký stupeň CHOPN a prokazatelný těžký bronchospazmus, ale jsem těsně nad hranicí pro přiznání domácí oxygenterapie. Pro výše uvedené choroby nejsem schopna samostatné chůze. Dokonce jsem nesplnila ani podmínky pro přiznání EIV ze strany zdravotní pojišťovny. Dosud jsem byla odkázána na invalidní vozík(pořízený z vlastních prostředků) s nutným doprovodem. Těšila jsem se, že se chystanou novelizací konečně dostanu ke kompenzačním prostředkům aniž bych je musela i nadále hradit ze svého poměrně nízkého ID. Pokud tedy dojde ke schválení této novelizace v aktuálním znění, nebudu mít i nadále na nic nárok. Když se tedy chystá novelizace, proč se nepočítá i těmito těžkými případy? Nebo se budou k této novelizaci přidávat ještě nějaké diagnózy? Proč jsme a zřejmě budeme i nadále tak přehlížení? Děkuji za odpověď.
 
Miriam

Vážená paní Miriam,

chápu Vás, ale nic s tím nenadělám. Bylo dlouhé dohadování mezi poslanci, NRZP ČR, MPSV ČR, odbornými společnostmi a dalšími odborníky. Vyjmenovaná onemocnění a diagnozy jsou definitivní, protože jinak hrozí, že zákon nebude schválen. Ještě dnes není jisté, jak to dopadne, protože ministerstvu financí se zákon nelíbí. Jediné doporučení mám, abyste se dohodla s Vašim lékařem, že Vám oxygenerátor předepíše. Nejste sama, kdo není se zákonem spokojen. Vždycky je to kompromis. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.