Nárok na přepravu sanitním vozem

Dobrý den,pane Krása.Požádala jsem o příspěvek na nákup motorového vozidla a zvedáku pro přemístění osoby,který bude zabudovaný v automobilu.Manžel je dlouhodobě nemocný,imobilní.Já jsem opatrovník,takže budu provozovatel auta.Automobil chci používat na cesty za synem,návštěvy přátel,kde počítám s tím,že mi s přesunem manžela pomohou.Dosud jsme nikam nemohli.Lékařka mi sdělila,že když si zažádám o příspěvek na automobil,přestane mít manžel nárok na přepravu sanitním vozem na různá vyšetření.Jsme oba v důchodovém věku,manžel je těžký a je pro mě velice obtížná manipulace s ním.Měla lékařka pravdu?Mějte se pane Krása moc hezky a předem děkuji za odpověď.
 
Zdena

Vážená paní Zdeno,

není to tak, že pokud Váš muž bude vlastníkem motororového vozidla, že automaticky ztrácí nárok na přepravu sanitním vozem. Přeprava sanitním vozem je vždy individuální záležitost a záleží na předpisu ošetřujícího lékaře. Pokud by se jednalo o návštěvy zdravotnického zařízení, které budou pravidelné za účelem nějaké infuze a podobně, tak je možné, aby lékař upřednosňoval použití vlastního vozu. Vy však můžete argumentovat tím, že Vy nejste schopna manžela do vozu dostat ani za pomoci zvedacího zařízení. Tudíž nárok na sanitní vůz by měl být zachován.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.