ZTP/P pro osobu mentálně postiženou.

Dobrý den, jsem opatrovník sestry ,která je od narození mentálně postižená. Opatrovnictví jsem převzal po smrti matky v roce 2013. Sestra měla průkaz ZTP/P a platný do roku 2020. Jenže v roce 2014 se měnily zákony a všechny průkazy končily k 31.12.2015.Prkaz nám snížily na ZTP. Já jsem se v té době se vším seznamoval a chodil na vyšetřování se sestrou. Nevěděl jsem ,že vyřizování průkazu ZTP/P a opatrovnictví jsou různá odvětví. Takže se stalo ,že jsem prošvihl výměnu průkazu ZTP/P. Vyšetření pro opatrovnictví mělo být v létě 2015 ,ale doktoři neměli čas a pozvali mě až v lednu 2016 kde mě bylo sděleno ,že vyšetření bylo kvůli opatrovnictví. Takže o měsíc jsem výměnu průkazu ZTP/P prošvihl.No a začal kolotoč ,který trvá dodnes . Nechápu jednu věc ,pro účely opatrovnictví posudek od psychiatra říká ,že sestra trpí středně mentální retardací ,ale posudkáři pro průkaz ZTP/P posudek neuznávají ,protože tam chybí číslo IQ.Nakonec jsem si nechal udělat psychologické vyšetření inteligence u úplně jiného psychologa a výsledek je takový ,že sestra trpí středně mentální retardací IQ
 
Zbyn?k

Vážený pane Zbyňku,

nevím, zda jste podal odvolání proti rozhodnutí o přiznání průkazu ZTP Vaší sestře. Pokud jste ho však nepodal do 15 dnů od doručení rozhodnutí, tak je stejně již pozdě. Proto by bylo nejlépe, kdybyste podal novou žádost o přiznání průkazu ZTP/P s tím, že Vaše sestra má nová vyšetření a vzhledem k středně těžkému mentálnímu postižení není schopna sama chodit bez doprovodu.

Pokud neuspějete se žádostí, je třeba postupovat podle správního řádu, a to ve lhůtě se odvolat, případně ještě podat správní žalobu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.