Odvolání ZTP/P

Dobrý večer pane Krása, obracím se na Vás s dlouhým dotazem...:) Mám dceru Karolínu (6 let). Její diagnóza je DMO - spastická diparéza + další vedlejší potíže - skolióza páteře, operace šilhání, diagnostikována lehká mentální retardace. Po pravidelných rehabilitacích a každodennímu cvičení se částečně pohybuje o berličkách (chůze doma a na zahradě cca 10m za aktivního dohledu, občasné pomoci a motivace, výdrž max. 15 minut, jinak pohyb na invalidním vozíku). Nyní už pomalu trénuje soběstačné úkony - záchod, osobní hygiena, oblékání - vše pod potřebným neustálým dohledem a kontrolou další osoby. Dle vyjádření ČSSZ je soběstačná bez nutného dohledu a kontroly každodenních činností. Z vyjádření ČSSZ výše nám byl vždy zamítnut průkaz ZTP/P (přiznán ZTP) a zamítnut 4.stupeň (přiznán 3. stupeň). Dva měsíce před ukončením platnosti průkazu ZTP a 3. stupně (01/2019) jsem znovu zažádala hlavně o průkaz ZTP/P a zvýšení příspěvku na 4.stupeň. Žádost byla opět zamítnuta, respektive nám byl opět přiznán průkaz ZTP a 3.stupeň, na které jsem se v řádné lhůtě odvolala. Z pracoviště v Českých Budějovicích přišel dopis, že spis přebírají k prošetření. Dnes mi volala naše sociální pracovnice z Tábora, že nám pracoviště v Českých Budějovicích odvolání zamítlo (zatím bez písemného vyjádření) a podle "nového" zákona mám okamžitě poslat dopis ve znění: Žádám o zúžení rozsahu žádosti a žádám o přiznání průkazu ZTP. Pracovnice mi to vysvětlovala tím, že bychom mohli přijít i o již schválený průkaz ZTP a o průkaz ZTP/P mám znovu podat žádost. Předem Vám děkuji za odpověď Nikola Kromková, tel. : 602 359 181
 
Kromková Nikola

Vážená paní Kromková,

velice se omlouvám, ale tak jak popisujete postižení Vaší dcery, tak se domnívám, že skutečně nejde o závislost, která by vyžadovala IV. stupeň Pnp. IV. stupeň je přiznáván v případech, kdy osoba je prakticky ležící a má ještě komunikační problémy. Pokud jde o průkaz ZTP, tak tady si naopak myslím, že je na místě přiznat průkaz ZTP/P, protože Vaše dcera nemůže bez doprovodu prakticky nikam jít. Vzhledem k tomu, že píšete, že jste poslali žádost dva měsíce před ukončením platnosti průkazu ZTP, tak se pravděpodobně jedná o to, že byste měla požádat pouze o průkaz ZTP případně ZTP/P ale nikoliv o IV. stupeň PnP. Pokud neuspějete s odvoláním, tak máte možnost podat správní žalobu ke Krajskému soudu. Tato cesta je však velmi zdlouhavá, proto byste vedle žaloby, kterou musíte podat do dvou měsíců, měla asi po 6 měsících podat novou žádost o průkaz ZTP/P. Zároveň byste měla uvést, že žádáte o posouzení jiným posudkovým lékařem.

Pokud jde o správní žalobu, tak je nutné, abyste si požádala Krajský soud o upuštění od poplatků a případně o přidělení advokáta ex offo. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.