Prispevky pro nemocného manzela

Dobrý den,manžel je těžký diabetik.V současné době je po nadkolenni amputaci končetiny,zatím bez protezy.Zadal o průkaz ZTP ,úpravu koupelny a příspěvek na auto s úpravou.Uplne vše mu bylo zamítnuto.Z podobných dotazů zde čtu,že při nadkolenni amputaci je na příspěvek na auto nárok!
 
R?žena barakova

Vážená paní Baráková,

u nadkolení amputace je skutečně nárok na průkaz ZTP, na příspěvek na mobilitu i na příspěvky na nákup motorového vozidla, případně na úpravu koupelny. Jediným důvodem, proč bylo Vašemu manželovi vše zamítnuto je, že ještě neuplynula dostatečně dlouhá doba od amputace. Zákon stanoví, že stav musí trvat nejméně rok, nebo musí být zřejmé, že zdravotní stav se dlouhodobě nezlepší. Je to hloupý postup úřadníků, protože při amputaci se samozřejmě stav zlepšit nemůže. Doporučuji Vám, žádost podat hned po 1. 1. 2018, kdy bude účinná novela zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách osobám se zdravotním postižením, protože podmínky přiznání budou lepší. 

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.