PnZP

vážený pane Kráso, potřeboval bych poradit se záležitostí týkající se příspěvku na zvláštní pomůcku. Jsem nevidomý, před rokem a půl jsem získal PnZP (žádal jsem o příspěvek  na mobilní telefon s hlasovým výstupem), bohužel se mi po půl roce užívání mobil rozbil a oprava by stála více jak 6000 Kč, které já bohužel neměl a mobil tak nemohl opravit. Takže mobil již nemám. letos v březnu jsem si požádal ÚP o PnZP (notebook s hlasovým výstupem) a nyní probíhá řízení o příspěvku, v současné době čekám na posudek lékaře (mimochodem ÚP absolutně nedodržuje lhůty pro vyřízení žádostí). Paní na ÚP však zjistila, že mobil, na který jsem získal příspěvek již nemám a proto mi chce pozastavit řízení tohoto příspěvku, že prý jsem jej prodal nebo rozbil schválně a oni toto musí prošetřit svými pracovníky, a pokud zjistí, že jsem mobil rozbil, budu muset příspěvek vrátit. Můj dotaz tak zní, může mi ÚP pozastavit nebo úplně zastavit řízení o PnZP, ikdyž chci tento příspěvek použít na jinou pomůcku než byl mobil? A mám ještě jeden dotaz, toto mi sdělila úřednice ÚP, která ale má na starosti příspěvek na péči a né PnZP, může tím pádem o problematice PnZP rozhodovat ona? Děkuji a přeji pěkný den
 
Antonín

Vážený pane Antoníne,

je to problém, protože jste měl okamžitě hlásit na ÚP, že se Vám telefon rozbil a pokud byste jej přinesl, mohl jste možná požádat o nvou dávku, protože to se samozřejmě může stát. Ve Vašem případě se však domnívám, že ÚP skutečně bude opatrný a dokud neprošetří celou záležitost, takj skutečně může pozastavit řízení. Je mi to líto. 

Při rozbití telefonu jste mohl uplatnit záruku, takže by oprava nestála nic, protože ze zákona jsou na zařízení záruka dva roky.

S pozdravem Václav Krása