Novela vyhlasky 388/2011 Sb.

Dobry den, dnes jsem si procetl navrh novely teto vyhlsdky a je mi tam nejasna jedna vec. Mam diagnozu - prakticka nevidomost obou oci. Loni jsem cerpal prispevek na porizeni zvl. pomucku - Digitalni zvetsovaci lupa. Protoze mam zachovan aspon nejaky zrak a pouzivam hyperokulary, nechal jsem si dat obrovsky 27palcovy IPS mnonitor, ktery me plne vyhovuje. Jsem IT pracovnik a s PC delam kazdy den doma- Mam i zvets. SW. Dle navrhu, jestli to spravne chapu, bych mel jako prakticky nevidomy narok jenom na PC jen z braillskym radkem pro úplne nevidome? Nebo zustane moznost volby dle potreby klienta? Myslim, ze kazdemu vyhovuje neco jineho, a bylo by spravedlive, aby lide meli moznost volby. Dekuju za odpoved a preji krasny den. Petr
 
Petr

Dobrý den pane Petře,

 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Nejdříve je třeba zdůraznit, že zatím jde v případě této vyhlášky pouze o její návrh. Tedy ještě lze uplatnit připomínky. Nechápu sice příliš, jak souvisí Vámi zmíněný monitor s digitální zvětšovací lupou, na kterou jste obdržel příspěvek. Pokud je mi známo, monitor je vždy součástí digitální zvětšovací lupy. Volí se podle konkrétních potřeb žadatele o příspěvek – uživatele pomůcky. V novém návrhu pak zůstává zachována možnost příspěvku na digitální zvětšovací lupu pro následující postižení:

c) těžká slabozrakost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) – lepší než 1/60 (0,02),

d) ztráta jednoho oka nebo ztráta visu jednoho oka se závažnější poruchou zrakových funkcí na druhém oku, visus vidoucího oka roven nebo horší než 6/60 (0,10) nebo koncentrické zúžení zorného pole do 45 stupňů od bodu fixace.

Pro Vaši diagnózu "praktická nevidomost obou očí" novela navrhuje možnost příspěvku na „kamerovou zvětšovací lupu“. Nevím, zda i tato pomůcka je pro Vás vyhovující. Pokud je pro Vás tato informace neúplná, kontaktujte mě prosím na e-mailu: z.zizka@nrzp.cz . Do příp. mailu prosím připojte telefonický kontakt na Vás. Nejlepší samozřejmě bude vše osobně konzultovat. Dopředu však upozorňuji, že vzhledem k tomu, že se u zmíněné vyhlášky zatím jedná pouze o návrh, její podrobnější výklad zatím neznám a ani znát nemůžu.

Věřím, že je tato informace pro Vás dostačující.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku